Wolfgang Rihm (1952)
Jakob Lenz

musikFabrik en Cappella Amsterdam
o.l.v. Emilio Pomarico
Georg Nigl bariton
Daniel Kirch tenor
Johannes Schmidt bariton

Gijs Leenaars, instudering.

In juni 2011 werkte Cappella Amsterdam mee aan de Nederlandse première van Dionysos (2010), de meest recente opera van de Duitse componist Wolfgang Rihm. Meer dan dertig jaar eerder vestigde Rihm zijn naam met de kameropera Jakob Lenz

Jakob Lenz vertelt van de vriendschap tussen de jonge schrijver Jakob Lenz (1751-1792) en zijn grote held Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832). De twee leerden elkaar als studenten kennen in 1771 in Straatsburg. De heldenverering van Lenz voor zijn idool kende geen grenzen: zo had hij steevast slecht aflopende romances met ex-verloofdes van Goethe en reisde hij Goethe door heel Duitsland achterna. Een jaar nadat Goethe de vriendschap verbrak kreeg Lenz toevallen van waanzin. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met hem, en hij stierf vijftien jaar later, verpauperd, in Moskou. Ook zijn werk is altijd in de schaduw van Goethe gebleven; slechts de bewerkingen van Die Hofmeister (toneelstuk van Brecht) en Die Soldaten (opera van B.A. Zimmermann) zijn tegenwoordig nog bekend.

Georg Büchner schreef in 1836 een novelle over deze ongelijkwaardige maar fascinerende vriendschap, die Rihm inspireerde tot zijn tweede kameropera. Rihm studeerde toen nog bij Stockhausen, maar toont in dit vroege werk al zijn eigen stijl in de lijn van grote expressionisten als Mahler en de vroege Schönberg.

Concert

Tickets

Cappella Brochure 2017 2018

Have a look at our new brochure 2017-2018!

Click here

Receive news about Cappella Amsterdam