Marco Stroppa (1959)
Tangata Manu (uit Miniature Estrose, Primo Libro) (Nederlandse première)

Aleksander Skrjabin (1872-1915)
Negende sonate, op. 68 Messe noire

Franz Liszt (1811-1886)
Unstern! Sinistro, disastro

György Ligeti (1923-2006)
Automne à Varsovie, nr. 6 (uit Etudes, premier livre)

Franz Liszt (1811-1886)
Via crucis

Arnold Schönberg (1874-1951)
Verklärte Nacht, op. 4

Radio Kamer Filharmonie & Cappella Amsterdam
o.l.v. Daniel Reuss
Pierre-Laurent Aimard piano
Falko Hönisch bariton

Tweehonderd jaar geleden, in Hongarije, werd Liszt Ferencz geboren, die als Franz Liszt Europa zou veroveren met zijn muziek en virtuoos pianospel. Geen stad in Europa zonder een straat of plein die naar hem genoemd is. Liszts muziek is met recht Europees te noemen.

Zijn late werk Via crucis - de Kruisweg van Jezus, uitgebeeld in veertien statiën - neemt een bijzondere plaats in in zijn werk. Waar hij in zijn pianocycli en symfonische gedichten een grote eenheid (‘poëtische gedachte’) binnen een compositie nastreefde, valt in Via crucis juist het verschil tussen de veertien delen op - van verstilde solostukken voor piano tot massieve koralen, op het randje van de toen gangbare tonaliteit.

Het werk van Liszt wordt in dit programma gecombineerd met muziek van Schönberg, die Liszts onderzoek naar de grenzen van de tonaliteit in alle consequenties doorvoerde. Meesterpianist Pierre-Laurent Aimard speelt stukken van Liszts landgenoot György Ligeti; een sonate van de Rus Skrjabin, die net als Liszt een indrukwekkend oeuvre voor piano naliet; en een Nederlandse première van de Italiaan Marco Stroppa, in wiens werk de piano eveneens een sleutelrol speelt.

Concert

Tickets

Cappella Brochure 2017 2018

Have a look at our new brochure 2017-2018!

Click here

Receive news about Cappella Amsterdam