4/4 Cappella Amsterdam received EU subsidy from the Culture Program (Brussels)

Dutch press release:

Cappella Amsterdam is bijzonder vereerd met de toegekende subsidie van € 1.164.300,-  van het Europese Culture Programme voor het project Tenso 14-18 from poetry to music. Slechts veertien projectvoorstellen van de 80 ingediende aanvragen zijn gehonoreerd. Met deze meerjarige subsidie draagt het Culture Programme bij aan het project Tenso Network Europe dat zich in de periode 2014-2018 zal afspelen. Cappella Amsterdam is projectcoördinator van een project waarin dertien partners uit tien Europese landen samenwerken.

Het juryrapport: “Het is een creatief en origineel project met een historisch thema dat gebruikt wordt voor nieuwe werken van kamerkoormuziek. Men geeft jonge professionele zangers en dirigenten de kans om nieuw werk te creëren (…) De samenwerking is gebaseerd op een wederzijdse uitwisseling van ervaringen. De bijzondere samenwerking is zowel kwantitatief als kwalitatief uniek in zijn soort.”

Tenso 14-18 from poetry to music werpt nieuw licht op gedichten en teksten uit één van de meest turbelente periodes uit de Europsese geschiedenis (Eerste Wereldoorlog), en geeft die nieuw leven in kamerkoormuziek. Poëzieliefhebbers uit heel Europa worden opgeroepen om gedichten en teksten bij elkaar te brengen: jonge en gevestigde componisten krijgen opdrachten om deze teksten op muziek te zetten. De muziek zal te horen zijn in concertzalen en op festivals in heel Europa, uitgevoerd door de beste koren. Belangrijk onderdeel van het project is de intensieve samenwerking met amateurkoren, die zal worden vormgegeven in workshops voor componisten, dirigenten en seminars. Deze samenwerking zal uitmonden in een feestelijke serie festivals in 2018.

Over Tenso

Tenso, het Europese netwerk voor professionele kamerkoren, is in 2003 opgericht door twee dirigenten: Laurence Equilbey (Accentus) en Daniel Reuss (Cappella Amsterdam). Het belangijkste doel is het promoten en uitbreiden van het hedendaagse kamerkoorrepetoire op Europees niveau. Dat moet onder andere leiden tot het verkleinen van de afstand tussen zangers en haar publiek. Inmiddels telt Tenso dertien partners: Ars Nova Copenhagen, Choeur de chambre accentus, Cappella Amsterdam, Collegium Vocale Gent, Cor de Cambra de Palau de la Música, DR Vokalensemblet, Eric Ericsons Kammarkör, Helsingin kamarikuoro, Latvijas Radio Koris, Musicatreize, Nederlands Kamerkoor, Det Norske Solistkor en Rias Kammerchor.

Over Cappella Amsterdam
Cappella Amsterdam trad in 2007 tot Tenso Network Europe toe. In 2009 startte het eerste kortlopende Europese project waarvan Cappella Amsterdam de succesvolle aanvrager en coördinator was. Momenteel leidt Cappella Amsterdam het tweede kortlopende Europese project TIME for Tenso dat in december 2013 afgerond wordt. In dat kader vindt tussen 4 en 6 april in Barcelona de Tenso Professionals Meeting (www.tensomeeting.eu) plaats, die zich focust op de samenwerking tussen professionele- en amateurkoren. Op 18 mei treedt Cappella Amsterdam tijdens Tenso Dagen Mechelen (België) op. Deze Tenso-activiteit wordt georganiseerd door Festival van Vlaanderen/Mechelen hoort stemmen. Naast Cappella Amsterdam treden Cor de Cambra de Palau de la Música (Spanje) en Eric Ericsons Kammarkör (Zweden) op. Naast volledige eigen concerten nemen alle koren deel aan workshops en seminars. Er worden twee wereldpremières ten gehore gebracht van Laurent Durupt (FR) en Joachim Brackx (BE). De website is www.festivalmechelen.be.

Over het Culture Programme

Het Culture Programme is opgezet om de Europese samenwerking van artiesten te bevorderen. Het programma draagt financieel bij aan projecten waarin de transnationale uitwisseling, werken en expertise centraal staat. Het huidige subsidieprogramma voor Europese culturele samenwerking, het Culture Programme (2007-2013), loopt dit jaar af.

Websites

Comments

Naam
E-mail*
Uw bericht
 
 
Cappella Brochure 2017 2018

Have a look at our new brochure 2017-2018!

Click here

Receive news about Cappella Amsterdam