Recensie | Requiem voor...6e editie

"Vanuit de diepte van het verlies naar een muzikaal hoogtepunt "

"…Zijn [Orlando di Lasso] motetten worden beschouwd als de absoluut hoogtepunt binnen zijn oeuvre. De polyfonie vierde daarbij hoogtij, vaak voorafgegaan door een gregoriaanse intro. De uitvoering ervan vereist, naast een goed maatgevoel, uiterste concentratie. Bij Cappella Amsterdam was dit in goede handen. Onder leiding van een rust en zekerheid uitstralende Reuss, bereikte de zangers die naar gelang het aantal stemmen waarvoor het stuk geschreven was, in aantal en opstelling varieerden, een hoog niveau. Begonnen werd met het door zes hoge mannenstemmen loepzuiver gezongen gregoriaanse motet Media vita in morte sumus (Middenin het leven zijn we dood). Bij de volgende motetten kwam de kwaliteit van het koor steeds duidelijker tot uiting.
Schier moeiteloos werden de ingewikkelde polyfone melodielijnen ge gevolgd, waarbij de inzetten en overgangen feilloos werden genomen. Hoogtepunt was ongetwijfeld het Ad Dominum cum tribularer (Tot de Heer riep ik in mijn benauwenis), waarbij de perfecte balans en het goede stemmenmateriaal goed tot hun recht kwamen. Met het door zes vrouwenstemmen prachtig vertolkte gregoriaanse motet Audi tellus (Hoort, aarde) werd de tweede deel van het concert, dat geheel uit het requiem bestond, passend ingeluid.
Bij deze mis, waarvan alle delen, met lage gregoriaanse strofe beginnen, roept Lassus een sfeer op waarbij wordt opgeroepen tot bezinning op de vergankelijkheid van het menselijk bestaan. De Cappella Amsterdam slaagde erin dit pijnlijke gegeven door een stijlvolle uitvoering tot een troostvol muzikaal hoogtepunt om te buigen…”

De Stentor, 09-11-2010
door Ton van Ingen-Schenau

Comments

Naam
E-mail*
Uw bericht
 
 
Cappella Brochure 2017 2018

Have a look at our new brochure 2017-2018!

Click here

Receive news about Cappella Amsterdam